Kungen och Mille Markovic

Som de flesta numera vet blev jag och andra vänner till kungen ombedda av hovet att inte gå i polemik eller kommentera tokigheter, felaktiga påstående samt lögner i boken som Thomas Sjöberg kallade den ”Motvilligt monarken”.

Hovet och kungen kommenterar ju inte skvaller heter det, även om det klassas som förtal.

Sjöberg valde ju ut mig, Aje Philipson och Carl Adam ,Noppe, Lewenhaupt som slagpåsar.

Genom att svartmåla oss ville Sjöberg skita ner kungen enligt strategin ”guilt by relation”.

Sjöbergs bok innehåller massor med lögnaktiga påståenden som stått oemotsagda i flera år.

Själv kunde jag t.ex. läsa att jag varit på jaktresa i Slovakien 2008 vid samma tidpunkt som jag låg på Karolinska för operation av min höft. Detta hade den ”seriösa” källforskaren Tove Meyer googlat fram ur en skvallerspalt av Johan T Lindvall i Expressen. Vips fick Sjöberg detta till att jag varit på porrklubb i Bratislava. Överallt i sin bok kokar han soppa på spikar och lyckas skapa det vi i dag kallar för ”fake news”.

Lika så är det ren lögn att påstå att jag skulle varit närvarande på Bertil Nordströms svensexa som anhölls av Gunnar Palme i mitten på 80-talet.

Eventet har ju blivit ett eget kapitel (Jaktresor) i Sjöbergs bok. Varken jag, Aje eller Noppe har varit hemma hos Palme……. någonsin.

Källa till denna händelse och andra är den numera mördade gangstern Mille Markovic.

Själv har jag aldrig träffat Markovic, jag hade inte ens hört talas om honom innan han dök upp i ”kvällsöppet med Ekdahl”. 

Kungen har definitivt aldrig träffat Markovic.

På svensexan hos Palme lär Markovic’s fd flickvän Erika ha varit. Likaså var Caroline Ankartjärn , som då arbetade på Markovic’s nattklubb, med på Palmes tillställning. Man skulle kunna misstänka att dessa båda berättat om händelsen för Markovic som i sin tur fantiserat ihop en historia som han serverade Sjöberg. Mot en  riklig ersättning hade Markovic sedan lovat leverera fotodokumentation , som han sade sig inneha. Den numera berömda förfalskningen,  ett fotomontaget av kungen ( då som kronprins) , avslöjades senare av Expressen till övriga media-Sveriges stora besvikelse.

Under ledning av Stina Dabrowski samlades Publicistklubben i oktober 2012 för att informeras om ” den nya hovjournalistiken” , med gapande munnar satt Sveriges journalistelit på rad och lyssnade å Sjöbergs lögnaktiga påståenden , utan att upptäcka att kejsaren saknade nya kläder. Numera är man i breda kretsar väl informerad om begreppet ’Fake news” . 

Slutligen vill jag också nämna att jag själv samt ett par andra vänner till kungafamiljen utgjorde Kungens resesällskap till OS i Atlanta 1996.

Drottningen, kronprinsessan samt prins Carl Philip var också med på resan. Vi bodde samtliga hos den danska generalkonsuln. Ingen av oss besökte någon nattklubb, vilket Sjöberg påstod i sin bok.

Media-stormen blev till  en orkan och som vid varje djup kris utlöstes en jakt på syndabockar – dvs den eller det som orsakat krisen.

Eftersom Sjöberg är eller rättare var journalist var väl  ingen eller få av journalisterna i media-Sverige beredda att ta avstånd eller ifrågasätta Sjöbergs påståenden. Istället blev jag och andra uthängda – något som var olustigt både för mig och min familj. Självklart ville inte Kungen gå i svaromål när det gäller dylikt oseriöst skvaller. Thomas Sjöberg är när det gäller boken ”Den motvilligt monarken ” en lögnare. Numera lär han framleva sina dagar som busschaufför i södra Stockholm.

För den som mot förmodan skulle vilja ha information om eller ställa frågor om innehållet i Sjöbergs bok går det bra att kontakta undertecknad.

Stockholm 2015-11-04

Anders Lettström